söndag 5 december 2010

2:a advent

Bok:Rubinen i dimman av Philip Pullman. 16 åriga Sally är föräldralös, hennes mamma dog när hon var liten och hennes pappa har precis försvunnit under en affärsresa. Alla säger att båten förliste under en storm, men Sally tror något annat. Hon flyr sitt hem och sin elaka fater/moster(kommer inte ihåg, det var längesen jag läste den) för att ta reda på den verkliga orsaken till pappans död. Hon träffar springpojken Jim, fotografen Frederick och Fredericks syster. Hon får höra talas om en rubin, en rubin som kan vara avgörande för hennes liv...
Den här boken utspelar sej i London på 1800-talet eller tidigt 1900-tal. Den är väldigt spännande, men jag rekommenderar den till lite äldre läsare eftersom språket är ganska grovt, det är mycket våld och rätt obehagliga miljöer, som barer med fulla gubbar, hotell där folk blir misshandlade och opiumhålor.
Det finns en andra bok också; Skuggan från norr
Film:Tusen gånger starkare. I 15 åriga Signes klass finns två killgrupper; De coola och De nördiga, och det finns två tjejgrupper; De snygga och De tysta. Signe tillhör De tysta. Men så kommer Saga, en svensk tjej som aldrig gått i svensk skola förut, till klassen. Alla beundrar Saga, och för ett tag är tjejerna blandade, båda grupperna vill vara med Saga. Lärarna ser det och ger henne ett uppdrag; att få tjejerna att ta mer plats. Saga gör som dom säger, men när tjejerna gör som killarna, då är det kollektiv bestraffning och samtal hem. Det har aldrig hänt när killarna hållit på. Den här filmen är asbra, den träffar en verkligen och får en att inse; så här är det faktiskt!
Den finns som bok också, författaren är Christina Herrström.
Lägg till bildtext

Musik:Valerie av The Zutons.

1 kommentar: